Ett historiskt torp

Det här torpet blev en gång i tiden alldeles särskilt bemärkt i kyrkböckerna. Brukspatron, som beordrade prästen att göra anteckningarna, var en människa i sorg. Att han själv dikterat texten förstår man, enligt tidens sed var alla hans titlar och befattningar medtagna.

Ett historiskt torp
Skomakarens torp i utkanten av Norn fick fint besök 1841. Bild: Ylva Nordgren.

Bilden här ovanför är tagen 2018, nästan 187 år efter att det byggdes. Torpet ligger lite för sig självt nordväst om Norns bruk i Södra Dalarna. För att komma dit går man vägen förbi kyrkogården (som invigdes 1781). Vägen slutar vid torpet och övergår till att bli en stig uppåt skogen.

Den första texten är skriven med sirlig handstil i marginalen i förhörsboken:

Den 14 Febr. 1841 befalte Brukets Disponent Kammarherren och Riddaren af Nordstierne Orden f.d. Förste Expeditions Secreteraren i Kabinettet för utrikes Brefväxling philosophie Magistern Hr Nils Tersmeden att stället å sidan 12 (som man förut brukade kalla Hammarudden) skulle till åminnelse af hans fru Agneta Sofia Cederström kallas Sofietorp. Samma dag var i detta Nybygge bröllop då skomakaren Joh. Spennares dotter Cajsa Greta blef gift med Kohlaren Jan Persson i Norrby fäbodar. Kammarherren bevistade bröllopet. Se vigselboken sid 23.”

Tänk att denne märkvärdige man, Jacob Nils Tersmeden, var med på ett bröllop, där skomakarens dotter gifte sig! Det måste ha varit en stor ära för skomakarfamiljen. Tersmeden var disponent för Norns bruk, men han bodde inte där. I slutet av 1700-talet blev ägarskiftena många och ingen ägare hade bott på Norn sedan Lorenz Peter Söderhielm flyttade i början av 1770-talet. Också dessförinnan hade patronerna vidlyftiga åtaganden och bodde inte mycket på Norns bruk. Nils Tersmedens huvudgård Hässle, finns fortfarande kvar i Fittja utanför Stockholm. De som skötte Norns bruk var förvaltarna.

Men nu vill han alltså att skomakarens stuga ska heta Sofietorp efter hans avlidna hustru. Det här året, 1841, var han 46 år. Fem år tidigare hade han ärvt faderns andel (2/3) av Norn. Han var således ganska ny i sin befattning. Två år tidigare hade han mist sin hustru Agneta Sofia Cederström. Hon var bara 25 år då hon avled i kraftig feber, som det står i död- och begravningsboken. Och nu, när skomakarens dotter Cajsa Greta gifter sig, blir han påmind om sitt eget bröllop, när hans Sofia stod brud, ung och vacker. Men han fick ha henne endast två år.

I vigselboken står det följande för den 14 februari 1841:

Kohlaresonen Jan Persson i Norrby fäbodar och skomakaredottren Cajsa Greta Spennare vid Sofietorp (förut kallade man stället Hammarudde efter udden, som ligger nedanför, äfven hade man kallat backen för mjölnarebacken. På stället hade man ej något bestämdt namn, emedan det byggdes först om Sommaren 1831.)

Wigseln skedde i Prästgården. Derifrån åkte man till Bröllopsgården. Brukets Disponent Kammareherren Nils Tersmeden var närvarande, ej allenast vid wigseln i Prästgården, utan efter middagsmåltiden äfven vid Bröllopsgården hvarest han dansade med Bruden och hennes systrar, samt skänkte till Bruden, och äfven till de Fattiga som bodde i stugan bredevid.

Samma dag lät Kammarherrn pålysa, att stället skulle till åminnelse af hans afledne hustru kallas Sofietorp”

Jacob Nils Tersmeden
Bilden är tagen av en litografi, gjord av Amalia Lindegren 1814 – 1891. (Wikipedia)

Nils Tersmeden var förstås ett barn av sin tid, där romantiken haft fäste i Sverige i minst 50 år. Känsla och fantasi hyllades, liksom naturens mystik och kraft. Ändå blir man rörd vid tanken på att han var med under vigseln och sedan dansade i skomakaren hus med både bruden och hennes systrar.

Två år senare gifte Nils Tersmeden om sig med Sofias syster Augusta Jacquette Cederström, som då var 25 år. Det var inte ovanligt att man gifte sig med syskon till avlidna, ett äktenskap var en förening mellan två ätter och var till bådas nytta.

Med Sofia fick han inga barn. Med hennes syster fick han sex barn, ett av dem blev endast fyra år. En av döttrarna, Anna Margareta, blev en känd rösträttsaktivist och författare. Kanske kan man lägga ihop de två uppgifterna: dansen på bröllopet och dotterns karriär och påstå att Nils var en man med öppet sinne?

Augusta Jacquette dog 1860, endast 42 år gammal. Nils Tersmeden levde ytterligare sju år och blev 72 år.

Till historien hör att befolkningen i Norn aldrig kallat huset Sofietorp. Till och med prästen upphörde så småningom att skriva namnet i kyrkboken.

Fotnot: nästa gång fortsätter jag berätta om skomakarfamiljen

 

10 reaktioner på ”Ett historiskt torp”

 1. Tack för denna fina berättelse om Sofietorp. Jag går ofta förbi där då jag sommartid är på besök vid mina föräldrars sommarhus Bastutäppan. Basutäppan ligger på vägen mellan Norns kyrkogård och Sofietorp.

 2. Hej
  Av en ren tillfällighet läste jag vad du skrivit om Skomakarna på det historiska torpet i Norn och Ett historiskt torp. För mig var det mycket intressant för att min farfars farfars far Johan Spennare 1787- 1847 och hans son, min farfars farfar Carl Spennare 1824-1884 bott på torpet Sofietorp. Vad jag förstår så är också min farfars far Carl-Erik Spennare 1847-1921 född där.
  Tack för en spännande och intressant läsning.

  1. Tack Hans-Erik! Ledsen att jag inte svarat tidigare, men min hemsida är sorgligt försummad. Jag kan titta på mina anteckningar om källorna och skicka till dig om du vill.

   1. Tack för ditt svar, jag vill gärna att du skickar källorna till mig.
    Jag släktforskar lite och är tacksam för allt material som kan fördjupa mina kunskaper om förfäderna.
    Tack på förhand.

 3. Tack Patrik. Jag har ofta tänkt på att kvinnor i min generation och tidigare har oftast män som förebilder. Så klart, för kvinnorna hade så begränsade rättigheter och fick aldrig visa hela sin begåvning.

 4. Tack för inbjudan till din blogg. Vilken fin berättelse och jag tror absolut att faderns sätt att vara och hans sätt att tänka påverkade dotterns agerande och tänkande längre fram i hennes liv.

 5. Ser fram emot fortsättningen! En berörande historia, romantisk. Tankarna går åt Löwensköldska ringen, din berättelse är ur verkliga livet, vilket kanske också många av Selma Lagerlöfs också var. Men det är ändå en stor skillnad.

  1. Roligt att du tycker det! Bra att fantasin finns. Det är ju alltid så svårt att påstå något och dra slutsatser då det inte finns källor utan det är fria tankar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *