Att gräva där man står

När jag flyttade hem till Dalarna efter att ha bott i Stockholm i tjugo år, började jag jobba som journalist. Min journalistiska väg blev allt smalare, till slut handlade mina artiklar bara om kultur och historia.

I slutet av 80-talet genomgick jag en svår operation. Till min glädje kunde jag läsa och anteckna under sjukskrivningen.

Då fördjupade jag mig i upproret 1743 där dalkarlarna gick till Stockholm för att protestera. En av ledarna var från Dala-Husby: Carl Olofsson Beronius. Jag skrev ett bygdespel med 32 skådespelare som spelades sju somrar.

För mig blev Husby socken i Dalarna en alldeles märkvärdig plats där allehanda historiska händelser förtjänade att dras fram i ljuset.

Jag har skrivit många artiklar, deltagit i antologier och både skrivit och spelat teaterstycken. I ungefär tio år gjorde vi en bussresa på sommaren med guidningar och teaterstycken: Hangubbens profetia. Den var inspirerad av ett ekomuseum: Husbyringen.

Just nu fokuserar min hemsida främst på trilogin om den medeltida ätten Hjorthorn som levde här i Husby på medeltiden. De sista grundade Sveriges nordligaste kloster i socknen.

Den första boken är klar. Den andra delen skriver jag på nu. Förutom dramatik och artiklar har jag forskat om krigstidens skandalomsusade författare Annalisa Forssberger. Under många år skrev jag kåserier i Dalarnas Tidningar. Ett urval av dem kan ni läsa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Irene Ljungkvist – Journalist, författare, kulturtant

%d bloggare gillar detta: