Att bana väg

Fyra gånger har jag gått upp till skogsbrynet och fått en smal men ostadig väg genom snötäcket. När jag köpte en schäfer för länge sedan såg jag för min inre syn hur jag skidade över åkrarna, medan hunden tog vidderna omkring mig i stora språng. Så blev det inte. En gång försökte jag och när jag mödosamt tragglade framåt gick han efter mig i spåret.
Men den här lilla nya hunden, Golden Retriever, ja, kanske inte så liten för många, han är redan uppe i skogen när jag sjunker ner i mina första steg. Det är som han flyger, och han älskar det. Han vill inte gå på upptrampade vägar, nej i lössnön, där är han hemtam.
I morse gick jag kanske för fjärde gången och tänkte: nu ska jag öka på så jag kommer på stigen upp i skogen, till slut har jag fått tillbaka min runda. Jag följer bara hundens spår, inte vet jag hur det kommer sig att han vet var stigen går när allting är en enda stor yta av snö.
Hur som helst, jag tog i och gick i mina fårskinnsfodrade stövlar inköpta på Granngården för så där tio år sedan, tre storlekar över min normala för att jag inte ska behöva böja mig när jag kliver i och ur dem.
När jag väl kom upp i skogen, ovanför den ostadiga väg jag fått upp, skogen såg jag: här har någon gått. Vem kan det vara som kom stövlande? Fotspåren verkar så lugna och trygga, jämn lunk. Jag tog en i taget av dem som skulle kunna går här och jämförde:: en går utåt med ena foten, han är det inte, tre har hund och det finns inga hundspår. En kvinna utan hund, men hon har mindre fötter. Och så motionären, men han går med stora kliv. Nej, jag kunde inte komma på det, men jag blev förtjust i fotspåren, fin person som varken stannar eller jäktar, tänkte jag.
Så upphörde spåren plötsligt bara så där. Jag såg mig omkring, jag funderade. Kors då, det var jag själv som gått där, jag hade glömt att jag faktiskt hade varit upp en bit. Då blev jag lite stolt över att jag är lugn och trygg och går i en jämn lunk. Medan hunden är långt före.

2 reaktioner på ”Att bana väg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *